It i vården

Patienter i Östergötland betygsätter vårdcentraler

Vårdcentralerna i Vadstena och Kolmården är bäst. I alla fall om man går efter den betygsättning som Landstinget i Östergötland redovisar på sin hemsida med start i dag.

Här jämförs vårdcentralerna utifrån ett helhetsomdöme som baseras på en patientenkät som gjordes i höstas. Dessutom listas varje vårdcentrals resultat inom åtta olika kvalitetskriterier och även vårdcentralernas egna kommentarer till resultatet.

Resultatet redovisas länsvis. I den östra länsdelen är Kolmården bäst med 87 procent nöjda patienter. Samma resultat har vårdcentralen i Vadstena, som är bäst i den västra länsdelen. I centrala Östergötland ligger Linghem bäst till med 78 procent nöjda eller mycket nöjda patienter. Skäggetorp, Berga, Mjölby, Väven och Vikbolandet ligger sämst till.

Efter årsskiftet blev Stockholms läns landsting först med att redovisa detaljerade resultat från patientenkäter och låta det utgöra grunden för en betygsättning av vårdcentralerna. Nu följer alltså Östergötland efter med dubbelt så många områden som bedöms, nämligen telefontillgänglighet, väntetid, kontinuitet, bemötande, kvalitet, delaktighet, information om medicinska frågor, information om vad som händer efter besöket och helhetsbedömning.

– Alla vårdcentraler, både de med en högre och de med en lägre andel nöjda patienter, har nu ett bra underlag för sitt framtida förbättringsarbete, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren på Landstinget i Östergötlands hemsida.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Senaste nytt

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården

It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning

It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi

It i vården

Forskare dömer ut Google Translate

It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler

It i vården

Gävle satsar på spyende dockor

It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista

It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet

It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter