It i vården

Stockholms journalsystem fortfarande utslaget

Sedan klockan 9.40 på torsdagsmorgonen har patientjournalsystemet Take Care inte fungerat och det drabbar stora delar av vården. Drabbade är Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge, Södertälje sjukhus, vissa vårdcentraler i Stockholmsområdet samt sjukvården på Gotland.

På Karolinska universitetssjukhuset har man som en följd av problemet tagit in extra personal. Flera operationer har också fått ställas in.

– Vi har helt gått över till manuella rutiner. Vi har förstärkt personalstyrkan på akutmottagningarna i Huddinge och Solna med förmiddagspersonalen. Allting tar längre tid när man exempelvis inte kan skicka labbsvar via systemet, säger Svante Baehrendtz, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

V
et ni vad felet är?
– Nej, teknikerna arbetar för fullt på det. Vi vet att en disk havererade men vi vet inte om felet ligger i journalprogrammet Take Care. Felet kan ligga i själva it-miljön. Innan systemet slutade fungera hade vi störningar både på vårt intranät och i vårt röntgensystem.

Är det någon fara för patientsäkerheten?

– Nej, det är det inte. Det kan finnas en risk att det blir fel eftersom informationskedjan nu är längre med fler personer inblandade men risken för fel är ändå liten. Men jag tycker inte att sånt här ska kunna hända. Det borde finnas system som träder in och förhindrar ett haveri som det här.

Vid 21.00-tiden i kväll, torsdag, sågs fortfarande ingen lösning på driftstörningen, vilket innebär att planerade operationer under fredagen kan komma att ställas in.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Senaste nytt

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården

It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning

It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi

It i vården

Forskare dömer ut Google Translate

It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler

It i vården

Gävle satsar på spyende dockor

It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista

It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet

It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter