It i vården

Tunn klientlösning vinner Sveapriset 2009


Karlstad kommun är först ut i landet med en virtuell arbetsplatslösning för vården. I stället för att varje avdelning har egen dator används en box med mus, skärm och tangentbord. Via boxen kommer personalen åt sin dator som körs från en server, oavsett var den befinner sig.

Juryns motivering lyder: Karlstad kommun visar den snabba vägen till en bättre vård och omsorg genom säker inloggning med smarta kort. Den nya tekniken ger stora tidsvinster, högre omsorgskvalitet och en bättre dokumentation. Projektet är utvecklat och levereras tillsammans med Cendios partner Pulsen.

Enligt ett pressmeddelande gör lösningen att vårdpersonalen slipper alla lösenord, som kunde uppgå till 14 olika, för att komma åt alla system. Inloggningen och identifieringen till systemen sker nu istället med hjälp av smarta kort innehållande SITHS-certifikat.

Tillgänglighet och mobilitet har varit det primära i lösningen. Möjligheten att "bära med sej" sessioner mellan tunna klientstationer och i nästa steg även använda laptops ute på fältet förenklar vårdarbetet. Journalskrivning som innan skrevs på sjuksköterskekontoret skrivs nu istället där man befinner sig.

Karlstad kommuns tunna klientlösning var ett av fem projekt som nominerades till Sveapriset. Bakom priset står Sveriges Kommuner och Landsting, Socialdepartementet, Socialstyrelsen, Kvalitetsmässan, Apoteket, INTEL, Vinnova, Kommunal, SKTF, Sveriges Läkarförbund, Vårdförbundet, Swedish Medtech och Vårdförbundet.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Senaste nytt

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården

It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning

It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi

It i vården

Forskare dömer ut Google Translate

It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler

It i vården

Gävle satsar på spyende dockor

It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista

It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet

It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter