It i vården

Nuance köper Transcend i miljardaffär


Programföretaget Nuance köper mjukvaruleverantören Transcend för 300 miljoner dollar, motsvarande cirka två miljarder kronor.

Nuance Communications, som framför allt är inriktat på taligenkänning, utökar genom förvärvet sitt utbud av mjukvara för hälso- och sjukvården. Efter förvärvet ska Nuance integrera Transcends produkter och tjänster i sin portfölj av produkter för taligenkänning, för bland annat journalföring.

Framför allt är Nuance intresserat av Transcends starka närvaro inom små och medelstora sjukhus, som exempelvis utgör 90 procent av alla sjukhus på USA-marknaden. Enligt Carina Edwards, som är marknadschef för hälso- och sjukvårdsprodukter på Nuance, så ökar köpet företagets omsättning med 140–150 miljoner dollar per år. I fjol omsatte hälso- och sjukvårdsområdet 527 miljoner dollar för Nuance.

– I dag sker en stor del av all journalföring med hjälp av mjukvara för taligenkänning, som är specialutformad för att förstå medicinsk terminologi, säger Carina Edwards till IDG News.

Läkare och andra talar in sina journalanteckningar, som sedan omformas till text. Därefter kollas utskriften av. Stödet för naturligt språk kan även användas för exempelvis datorstödd sjukvårdsupplysning via telefon.

Nuance anställer samtliga anställda på Transcend efter affären, liksom företagsledningen. Förutom taligenkänning erbjuder Nuance även mjukvara för exempelvis bilar, handdatorer och samtalshantering.

Affären har godkänts av företagens båda styrelser och ska även granskas av amerikanska myndigheter. Förvärvet beräknas bli klart inom de närmaste tre till sex månaderna.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Senaste nytt

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården

It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning

It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi

It i vården

Forskare dömer ut Google Translate

It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler

It i vården

Gävle satsar på spyende dockor

It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista

It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet

It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter