It i vården

It-byte försenar legitimationer


Vid årsskiftet bytte Socialstyrelsen ut sitt ärendehanteringssystem. Det har lett till en kraftig ökning av handläggningstiden för legitimationer.

– Det är ett tillfälligt problem, säger Pernilla Ek, chef för Socialstyrelsens enhet för behörighet, till Dagens Apotek.

Samtliga legitimationsyrken berörs. Handläggningstiden är omkring åtta veckor, i stället för som normalt två veckor. Och det gäller dem som har skickat in kompletta handlingar – behöver någonting kompletteras dröjer legitimationen ännu längre.

Enligt Socialstyrelsens kundtjänst kan nyutexaminerade studenter behöva vänta upp emot tre månader på sin legitimation i vår.

– Det är ju i undantagsfall och då beror det på att vi måste begära kompletteringar. Vi har haft vissa problem i början av året med att man inte har angett personnummer när man har betalat, då har vi svårt att hitta betalningarna, säger Pernilla Ek.

Problemen med väntetiderna märks särskilt tydligt just nu på grund av en ansökningstopp. Nästa topp kommer i sommar och då är ansökningarna dubbelt så många. Enligt Pernilla Ek bör problemen då vara lösta.

– Det är väldigt svårt att säga när vi kommer att vara i kapp och vara nere på vår normala tid, som ska vara närmare två veckor om ansökan är komplett. Men vi hoppas att vi under den närmaste månaden är helt i kapp och att vi är nere på betydligt lägre handläggningstider fortare än så.

Har ni haft möjlighet att ta in extra resurser för att korta handläggningstiderna?

– Vi har omfördelat resurser och vi har extra resurser för att komma till rätta med handläggningstiderna. Men det görs en prövning av varje ansökan och den måste ske rättssäkert och likvärdigt, så det finns en smärtgräns, säger Pernilla Ek.


Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Vi har uppgradert vårt kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Blog comments powered by Disqus

Senaste nytt

Senaste blogginläggen

Senaste inläggen

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården


It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning


It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi


It i vården

Forskare dömer ut Google Translate


It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler


It i vården

Gävle satsar på spyende dockor


It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista


It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet


It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter