It i vården

It-byte försenar legitimationer


Vid årsskiftet bytte Socialstyrelsen ut sitt ärendehanteringssystem. Det har lett till en kraftig ökning av handläggningstiden för legitimationer.

– Det är ett tillfälligt problem, säger Pernilla Ek, chef för Socialstyrelsens enhet för behörighet, till Dagens Apotek.

Samtliga legitimationsyrken berörs. Handläggningstiden är omkring åtta veckor, i stället för som normalt två veckor. Och det gäller dem som har skickat in kompletta handlingar – behöver någonting kompletteras dröjer legitimationen ännu längre.

Enligt Socialstyrelsens kundtjänst kan nyutexaminerade studenter behöva vänta upp emot tre månader på sin legitimation i vår.

– Det är ju i undantagsfall och då beror det på att vi måste begära kompletteringar. Vi har haft vissa problem i början av året med att man inte har angett personnummer när man har betalat, då har vi svårt att hitta betalningarna, säger Pernilla Ek.

Problemen med väntetiderna märks särskilt tydligt just nu på grund av en ansökningstopp. Nästa topp kommer i sommar och då är ansökningarna dubbelt så många. Enligt Pernilla Ek bör problemen då vara lösta.

– Det är väldigt svårt att säga när vi kommer att vara i kapp och vara nere på vår normala tid, som ska vara närmare två veckor om ansökan är komplett. Men vi hoppas att vi under den närmaste månaden är helt i kapp och att vi är nere på betydligt lägre handläggningstider fortare än så.

Har ni haft möjlighet att ta in extra resurser för att korta handläggningstiderna?

– Vi har omfördelat resurser och vi har extra resurser för att komma till rätta med handläggningstiderna. Men det görs en prövning av varje ansökan och den måste ske rättssäkert och likvärdigt, så det finns en smärtgräns, säger Pernilla Ek.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Senaste nytt

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården

It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning

It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi

It i vården

Forskare dömer ut Google Translate

It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler

It i vården

Gävle satsar på spyende dockor

It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista

It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet

It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter