It i vården

Utlåning av surfplattor permanentas

Initiativet till projektet kom från sjukhusets it-avdelning, som behövde utvärdera hur surfplattor i form av Ipads klarade vårdens hygienkrav. Biblioteket vid sjukhuset nappade på idén och har nu erbjudit utlåning av Ipads till patienterna sedan september 2011.

Det här har fungerat jättebra. Nu har vi fått ytterligare ett verktyg som vi kan använda för att göra sjukhusvistelsen för patienterna så bra som möjligt, säger Erik Klang, chef vid sjukhusbiblioteket.

En enkät som har utförts bland patienterna visar att merparten av patienterna är positiva till tekniken och nio av tio skulle rekommendera andra att låna en surfplatta. Även personalen på sjukhusbiblioteket är positiv till satsningen. Utvärderingen visar dessutom att surfplattorna lever upp till hygienkraven på sjukhuset, att de går att desinficera med handsprit.

Totalt finns tre Ipads för utlåning på maximalt en vecka i sänder. Utvärderingen visar att samtliga surfplattor ofta varit utlånade samtidigt. I flertalet fall har patienter använt plattorna till att surfa på webben eller spela spel. De har också använts för att läsa e-böcker och e-post. Flertalet patienter föredrar vanliga böcker för läsning men ser e-böcker som ett intressant alternativ när det gäller nyutkommen litteratur.

– Gensvaret har varit oerhört positivt från patienterna, men det finns låntagare som klagat över att internetuppkopplingen är krånglig och att de måste betala. Det finns önskemål om att trådlös uppkoppling ska göras fritt tillgänglig för patienterna, vilket nu är under utredning, säger Erik Klang.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Senaste nytt

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården

It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning

It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi

It i vården

Forskare dömer ut Google Translate

It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler

It i vården

Gävle satsar på spyende dockor

It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista

It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet

It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter