Initiativet till projektet kom från sjukhusets it-avdelning, som behövde utvärdera hur surfplattor i form av Ipads klarade vårdens hygienkrav. Biblioteket vid sjukhuset nappade på idén och har nu erbjudit utlåning av Ipads till patienterna sedan september 2011.

Det här har fungerat jättebra. Nu har vi fått ytterligare ett verktyg som vi kan använda för att göra sjukhusvistelsen för patienterna så bra som möjligt, säger Erik Klang, chef vid sjukhusbiblioteket.

En enkät som har utförts bland patienterna visar att merparten av patienterna är positiva till tekniken och nio av tio skulle rekommendera andra att låna en surfplatta. Även personalen på sjukhusbiblioteket är positiv till satsningen. Utvärderingen visar dessutom att surfplattorna lever upp till hygienkraven på sjukhuset, att de går att desinficera med handsprit.

Totalt finns tre Ipads för utlåning på maximalt en vecka i sänder. Utvärderingen visar att samtliga surfplattor ofta varit utlånade samtidigt. I flertalet fall har patienter använt plattorna till att surfa på webben eller spela spel. De har också använts för att läsa e-böcker och e-post. Flertalet patienter föredrar vanliga böcker för läsning men ser e-böcker som ett intressant alternativ när det gäller nyutkommen litteratur.

– Gensvaret har varit oerhört positivt från patienterna, men det finns låntagare som klagat över att internetuppkopplingen är krånglig och att de måste betala. Det finns önskemål om att trådlös uppkoppling ska göras fritt tillgänglig för patienterna, vilket nu är under utredning, säger Erik Klang.