Genom köpet av Clear Trial får Oracle tillgång till nya verktyg för budgetering, planering och analyser inom läkemedelsforskning. Programföretaget levererar bland annat en molnbaserad applikation för att genomföra kliniska tester av nya mediciner. Bland kunderna återfinns ledande läkemedelseföretag, som Astrazeneca och Genentech.

Clear Trials mjukvara ska integreras med relaterade program från Oracle, exempelvis från företaget Phase Forward som Oracle köpte år 2010 och Relsys, som förvärvades året innan och som båda arbetar inom läkemedelsområdet.

Köpen av Clear Trial, Phase Forward och Relsys ingår i Oracles ambition att utöka inom hälso- och sjukvårdsområdet, uppger en analytiker.

– Oracle vill etablera närvaro inom allt från läkemedelsforskning till tillverkning, distribution och patientjournaler, säger Ray Wang, som är analytiker på Constellation Research, till IDG News.

Därför är det troligt att Oracle fortsätter att förvärva företag inom hälso- och sjukvårdsområdet, uppger han. Genom affären får Oracle också en chans att sälja databaser och affärssystem till fler hälso- och sjukvårdsföretag.

Köpesumman är inte offentliggjord. Affären beräknas bli klar under första halvåret.