It i vården

Watson ska svara på vårdens frågor


Watson är namnet både på den datorn som vann Jeopardy i USA i fjol och den superdatorteknik som datorn bygger på. Datorn är byggd för att förstå och svara på talade frågor. Därför är den väl anpassad för medicinska analyser som att ställa diagnoser.
Tv-versionen av datorn var utformad för att kunna svara på frågor snabbt, inom tre sekunder. Men för läkare är inte tiden det viktigaste utan att få rätt svar.

Watson-kopiorna som tas i bruk i hälso- och sjukvården i USA är miniversioner av Jeopardy-monstret. Det första vårdföretaget som använder tekniken kommersiellt är den amerikanska sjukvårdsförsäkringsjätten Wellpoint som har pilottester igång sedan i januari. Målet är att minska andelen återinskrivningar, som resulterar i dryga extraavgifter, när man har ställt felaktiga diagnoser. Enligt Sam Nussbaum, medicinsk chef för Wellpoint, blir förmågan att kunna analysera all information kring en patient, i vården, inklusive symtom, diagnoser och patientintervjuer, allt viktigare i den vård som ligger i forskningens frontlinje.

– Watson kan analysera resultatet av tidigare behandlingar och gå igenom ledande klinisk forskning på området, den medicinska litteraturen och bästa praxis. Det hjälper läkare att ställa diagnoser och bestämma inriktningen på framtida behandlingar, säger han till IDG News.

Watson har utvecklats sedan 2006 och lanserades som uppföljaren till Deep Blue, som besegrade schackvärldsmästaren Garri Kasparov 1997. Tekniken från Deep Blue har integrerats med superdatorplattformen Blue Gene och därefter paketerats till en kommersiell plattform.

Utöver Wellpoint är cancerbehandlingsklinken centret Cedars-Sinai i Los Angeles, en annan stor användare av tekniken. De använder den för rådgivning kring tumörsjukdomar. Där används samma dator som står hos Wellpoint och som är tänkt att bli ett bibliotek för medicinska data för olika typer av sjukdomar.

– Vi arbetar tillsammans med Wellpoints medicinska experter för att ge råd om hur Watson bäst ska kunna användas i klinisk rådgivning. Därmed kan vi få grepp om den ökande kunskapen om cancer – framför allt kring behandlingar som inte är kända av läkare, säger William Audeh, som är medicinskt ansvarig för cancerinstitutet.

Tekniken har dessutom börjat användas i Kanada, för vård av för tidigt födda barn. Där används den för att föreslå rätt vårdinsatser snabbare, vilket kan vara livsavgörande.

Projektet i neonatalvården handlar om att göra kontinuerliga avläsningar av dataströmmar, där 7-8 medicinska parametrar blir avlästa cirka 1 000 gånger per sekund.

– Det som är intressant är att man mäter hur parametrar som samvarierar och därför kan upptäcka mönster tidigt, med så kallade strömmade analyser, vilket är ett spännande och växande område, säger Tommy Auoja på IBM i Sverige.


Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Vi har uppgradert vårt kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Blog comments powered by Disqus

Fakta


Anledningen till att Watson är extra lämpad för vården, i jämförelse med sina superdatorkusiner, är att den stöder så kallade ostrukturerade analyser. I dagsläget är uppemot fyra femtedelar av alla datamängder i vården ostrukturerade och går i normalfallet inte att använda för exempelvis beslutsstöd eller vid datorbaserade medicinska analyser.

Med Watson går det relativt enkelt att utveckla stöd för medicinska applikationer, som riktar analyser mot exempelvis trender och mönster i kliniska data

Senaste nytt

Senaste blogginläggen

Senaste inläggen

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården


It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning


It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi


It i vården

Forskare dömer ut Google Translate


It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler


It i vården

Gävle satsar på spyende dockor


It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista


It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet


It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter

Mest läst just nu

  1. It i vården Gratis app för läkemedelskoll
  2. It i vården Inera kan tas över av SKL
  3. It i vården Telia kopplar greppet på e-hälsa
  4. It i vården Journalerna rustas för framtiden
  5. It i vården De är störst på journalsystem

Bloggar

Ulf Jacobsson
Hälsa 2.0
Vård IT
Martin Wehlou
Emergent Meccano
Senaste inläggen

Läs senaste tidningen

Fler nyheter