Syftet med tävlingen, som har genomförts i ett samarbete mellan Vitalis och Vinnova, är att stimulera kreativitet och nytänkande, samt att minska resursbristen och främja utvecklingen mot en effektivare vård och omsorg.

Tävlingen, med ett förstapris på 50 000 kronor, var utlyst för lag på mellan två och fyra personer. Deras uppgift var att under pågående mässa, inom loppet av 24 timmar, ta fram en fungerande app-prototyp. Vid lunchtid i går, tisdag, gick de tävlande lagen i mål.

Segern gick till en app kallad Läkemedelskoll, som ger en patient översikt över sina läkemedel. Appen använder befintliga data, där de viktiga komponenterna är NOD, Nationell ordinationsdatabas och patientens egen kunskap.Tanken är att lösningen ska göra det enkelt att förmedla information till vården, spara tid och ge kontroll över uttag av nya läkemedel. Dessutom kan man se vilka läkemedel ett apotek har i lager.

Bakom lösningen står Christopher Evans, Daniel Carlzon, Christian O Andersson och Sara Renström. Juryn konstaterar att det segrande laget tagit fram en ”professionellt presenterad lösning, där laget visar att de har kommit långt i utformningen av olika funktioner”.

Klicka här för att se presentationer av apparna.