Vitalis 2012 - It i vården:

Tieto lanserar nytt system för vårdinformation i Sverige

Av


– Tanken är att systemet är att möta de behov som olika personalgrupper har i den specifika situationen. Den som loggar in ska mötas av det den behöver och inte dränkas av information, som många gånger har varit ett problem i olika journalsystem, säger Bjørn Myrvold, vice president Healthcare Scandinavia vid Tieto.

Basen i systemet, som heter Lifecare VIS, är att de sex funktioner i form av dokumentation, läkemedelsadministration, beställning, planering, patientadministration, samt remisser och svar.
När exempelvis en läkare loggar in i systemet ska han eller hon mötas av en översikt av vilka patienter som han eller hon har ansvarar för, vilka möten som är inbokade under dagen, vilka röntgensvar, eller provsvar som behöver läsas, med mera.

Därefter kan man gå in djupare på enskilda patienter under arbetets gång.

En annan nyhet är att man har skapat möjligheter att bygga in standardiserade vårdplaner för olika områden. När patienten följer en vårdplan, exempelvis vid hjärtinfarkt, så görs beställningar av undersökning, provtagning, behandling, med mera automatiskt. Tanken med detta är att minska dokumentationen, så att istället för att vårdpersonalen ska beskriva normalförloppet vid vårdinsatsen för varje patient så kan man istället bocka för utförda åtgärder och fokusera på att dokumentera avvikelser.

Systemet bygger på funktionaliteten i Windows 8 och därför har man också utvecklat möjligheter att använda systemet i mobila enheter, möjligheter att använda NFC-teknik för att identifiera patienter och personal exempelvis i samband med rond.

– Det viktiga för oss är att skapa ett system som följer arbetsförloppet i vården, ger personalen rätt information i rätt tid och har en hög användbarhet. Tanken är att detta ska vara ett it-stöd som följer med och stöder vårdprocessen, inte tvärt om, säger Bjørn Myrvold.

Systemet används redan i dag på sjukhus i Finland, och kommer att vara klart för leverans till den svenska marknaden under 2014.


Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Vi har uppgradert vårt kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Blog comments powered by Disqus

Fler nyheter från It i vården

- It i vården:

Digitala patientnätverk lyfter vården


- It i vården:

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning


- It i vården:

Forskare dömer ut Google Translate


- It i vården:

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler


- It i vården:

Gävle satsar på spyende dockor


- It i vården:

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista


- It i vården:

Blodgrupp kan hamna på körkortet


- It i vården:

Digitalt test avslöjar demens


- It i vården:

Lina Nilsson.

Dagsfärsk avhandling pekar
på vårdens rädsla för it-system


Fler nyheter

Mest läst just nu

Bloggar

Ulf Jacobsson
Hälsa 2.0
Vård IT
Martin Wehlou
Emergent Meccano

Läs senaste tidningen

Fler nyheterKontakta oss

Redaktör:
Charlotta Kjellberg
Webbredaktör:
Jens Krey


Kontaktuppgifter redaktionen
E-post: red@itivarden.se
Telefon: 08-566 241 00

Postadress:
It i vården
Dagens Medicin
113 90 Stockholm

Om oss

It i vården är ett samarbete mellan Computer Sweden och Dagens Medicin. Vi publicerar tidningar, arrangerar seminarier och driver en sajt som berör mötet mellan vård och it.
Om cookies, personuppgifter & copyright.
Copyright © 1996-2011 
International Data Group och Dagens Medicin