Vitalis 2012 It i vården

Strukturerade journaler sparar tid


En tredjedel av vårdpersonalens arbetstid ägnas åt dokumentation, men det skulle ganska enkelt gå att minska radikalt, hävdar Carina Zetterberg.

Hon har under två år drivit ett projekt på Universitetssjukhuset Örebro för att strukturera och förenkla journalarbetet.

Strax efter att sjukhuset skaffade ett nytt journalsystem våren 2010 beslutades att även ett system för standardiserade journaler skulle köpas in.

– Dokumentationen i svensk sjukvård är väldigt knölig och omfattande. Sköterskorna skriver en journal och läkarna en annan. Det blir en omfattande dubbeldokumentation.

Och eftersom vårddokumentationen till största delen består av fritext kan den se väldigt olika ut beroende på vem som skrivit
den. Här finns stor potential att effektivisera.

– Det är inte så mycket av den patientnära verksamheten som går att automatisera men dokumentation kan automatiseras ganska långt. Kan man minska tiden för dokumentation från 35 procent till 25 innebär det stora vinster för sjukvården.

Systemet har införts på flera kliniker på sjukhuset där det har lämpat sig bäst, exempelvis vid standardiserade operationer som oftast går till på samma sätt.

– Där har vi gjort fasta strukturerade operationsberättelser vilket gör att dokumentationen är klar samtidigt som patienten lämnar operationssalen.

Informationen är strukturerad på ett sätt som gör det möjligt till automatisk överföring till kvalitetsregister, när de så småningom kan ta emot data via fil. 

För personalen på uppvakningsavdelningen är det ett stort lyft. Tidigare kunde det ta ett dygn innan sekreterare skrivit ut operationsberättelsen och de fick hålla tillgodo med handskrivna lappar från operationen. Nu får de den komplett direkt.

– Personalen kan ge bättre och säkrare vård och patienten kan fortare komma till en vårdavdelning. Sekreterarna får i sin tur
loss tid exempelvis för arbete med kvalitetsregister.

Systemet går ut på att vårdpersonalen i stället för att som tidigare skriva informationen i fritext, kryssar i rutor i en bestämd mall. Utifrån den genereras sedan information automatiskt till journalen. Vid behov kan även kortfattad fritext läggas till.

En av de stora vinsterna är ökad patientsäkerhet, enligt Carina Zetterberg. Om journalerna blir tydligare och mer kortfattade går
det snabbare och lättare att hitta i dem.

– För patienterna är det bättre om journalerna är strukturerade och innehåller mer fakta och mindre kringsnack. På det här sättet ser de likadana ut oavsett vem som har skrivit dem. Det minskar också risken för missförstånd.

– Alla skriver lika. Det är inte vårdpersonalens individuella stil som styr utan vi utgår från patienten. Dessutom glömmer man inte uppgifter om man jobbar efter en mall. Det blir som en checklista.

De strukturerade journalerna har tagits emot positivt i Örebro och flera andra landsting har visat stort intresse.


Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Vi har uppgradert vårt kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Blog comments powered by Disqus

Senaste nytt

Senaste blogginläggen

Senaste inläggen

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården


It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning


It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi


It i vården

Forskare dömer ut Google Translate


It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler


It i vården

Gävle satsar på spyende dockor


It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista


It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet


It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter

Mest läst just nu

  1. It i vården Molnet ger många möjligheter
  2. It i vården Landstingen ska upphandla säkrare
  3. It i vården De är störst på journalsystem
  4. It i vården Gratis app för läkemedelskoll
  5. It i vården E-hälsa i väntrummet

Bloggar

Ulf Jacobsson
Hälsa 2.0
Vård IT
Martin Wehlou
Emergent Meccano
Senaste inläggen

Läs senaste tidningen

Fler nyheter