It i vården

Patienter svek virtuell prövning


Det var förra sommaren som Pfizer lanserade världens första helt virtuella kliniska prövning i USA, skriver tidningen Biotech Sweden. Studien hette Remote och hade som mål att få 600 patienter med överaktiv blåsa att delta i en studie av effekt och säkerhet hos Pfizers läkemedel Detrusitol.

Patienterna rekryterades via internet, registrerade sig själva och skulle sedan sköta sitt deltagande i den kliniska prövningen och rapportera in sina resultat på egen hand. Men prövningen stupade på första punkten. Enligt Miguel Orri, direktör för kliniska prövningar på Pfizer, misslyckades man med att rekrytera tillräckligt många patienter. Många oroade sig över datasäkerheten och ville därför inte dela med sig av medicinska data över internet. Dessutom är många med överaktiv blåsa äldre personer, en grupp som inte har tillgång till dator i samma utsträckning som yngre. Inte nog med det – datasystemet var för krångligt för många av deltagarna.

Pfizer tänker snart pröva en ny virtuell studie. Fast denna gång ska de låta ett undersökningsföretag rekrytera patienter, hjälpa till med registreringen och följa upp användningen av programmet.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Senaste nytt

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården

It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning

It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi

It i vården

Forskare dömer ut Google Translate

It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler

It i vården

Gävle satsar på spyende dockor

It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista

It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet

It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter