It i vården

Sociala medier kräver engagemang


De flesta svenska apoteksföretag är på något sätt närvarande i sociala nätverk. Facebook har haft stor genomslagskraft och många företag väljer att marknadsföra sig genom en egen Facebooksida.

– Trenden är ju att företag har en ökad närvaro på Facebook och det är viktigt att hänga med. Men vi försöker använda sociala medier på ett balanserat sätt, främst för att fånga upp kundsynpunkter, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Droghandel.

Dagens Apotek har talat med de största apoteksföretagen och bland dem är Apotek Hjärtat och Apoteket AB tillgängliga i flera sociala medier. Som komplement till Facebook använder de också Twitter och i viss mån Youtube. Uppstickare bland sociala medier är nätverkstjänsten Google+ som får fler och fler användare. Apoteket AB har konto på Google+ där kunder kan få erbjudanden och tipsa andra.

– Än så länge är vi i en uppstartsfas men vi kommer att bli större och lägga ner mer tid på sociala medier. Vi måste finnas där våra kunder är, säger Tina Holmeskog, ansvarig för sociala medier på Apoteket AB.

Det främsta användningsområdet är att hålla kontakt med kunderna, dels genom produktinformation men också med webbaserad kundtjänst. Jobbannonser och nyheter från verksamheten publiceras också.

Nackdelarna med att finnas i sociala medier är få, men det krävs resurser för att sköta de olika kanalerna på rätt sätt.

– Man måste vara snabbfotad och ha daglig koll. De som använder till exempel Facebook vill inte vänta en vecka på att få svar utan förväntar sig direkt respons, säger Tina Holme­skog.

Den direkta kontakten med kunderna är oftast en fördel då det är lätt att snabbt kommentera eller åtgärda om det kommer kritik.

Apoteksföretagen arbetar inte enbart med sina egna profiler utan lägger även tid på att bevaka vad som skrivs och sägs om branschen och de egna företagen.

– Vi bevakar alla medier för att kunna utveckla vår verksamhet men deltar inte aktivt med egna bloggar. Det är upp till varje enskilt apotek att välja hur de vill delta, säger Christian Jebsen, informationsansvarig hos Apoteksgruppen.

På Apoteksgruppen finns ingen central strategi om deltagande i sociala medier. Däremot finns en webbsida där lokala apotek uppmanas att marknadsföra sig och utnyttja sociala medier på det sätt de själva vill. Doc Morris jobbar på ett liknande sätt och låter de enskilda apoteken välja hur de vill engagera sig.

– Vi planerar att titta på det under året men har ingen central plan än så länge, säger Peter Rose, marknadschef hos Doc Morris.

Medstop har inte satsat stort på sociala medier.

– Vi jobbar lite grann med Facebook men räknar det inte som vårt viktigaste medium. Än så länge har vi valt att fokusera på apoteken och vår personal, säger Joachim Nielsen, marknadschef på Medstop.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Vi har uppgradert vårt kommentarsystem. Mer info om hur du kommenterar och kommer åt dina gamla kommentarer hittar du på vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Blog comments powered by Disqus

Senaste nytt

Senaste blogginläggen

Senaste inläggen

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården


It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning


It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi


It i vården

Forskare dömer ut Google Translate


It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler


It i vården

Gävle satsar på spyende dockor


It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista


It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet


It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter

Mest läst just nu

  1. It i vården Pascalanvändares åsikter efterlyses
  2. It i vården De är störst på journalsystem
  3. It i vården Brandvägg sänkte Karolinska
  4. It i vården Anders Holms enkät

Bloggar

Ulf Jacobsson
Hälsa 2.0
Vård IT
Martin Wehlou
Emergent Meccano
Senaste inläggen

Läs senaste tidningen

Fler nyheter