It i vården

Spelare kan diagnostisera malaria


Med hjälp av internet är det lätt att få förslag till problemlösning från en stor mängd individer. Det har forskare vid University of California, Los Angeles, tagit fasta på.

De har skapat ett spel som är tillgängligt på nätet, där användarna ska försöka särskilja röda blodceller som infekterats med malaria från friska varianter genom att titta på fotografier från mikroskop.

Enligt ett pressmeddelande från universitetet tror forskarna att det är möjligt att träna stora grupper av människor att identifiera infektionssjukdomar. Detta trots att de saknar tidigare medicinsk kunskap.

Försöken visar att en grupp av dem som provade spelet tillsammans kunde diagnostisera malaria med nästan 99 procents säkerhet. Ett resultat som ska vara lika bra som hos en utbildad patolog.

Enligt forskarna vid universitetet kan metoden bidra till att minska antalet överdiagnoser, ett problem som förekommer i en betydande andel av rapporterade malariafall i Afrika söder om Sahara.

Cirka 210 miljoner människor drabbas av malaria varje år, enligt uppgifter från universitetet. Var femte barn som dör i Afrika söder om Sahara gör det som en följd av malaria.

Fynden i studien ”Distributed Medical Image Analysis and Diagnosis Through Crowd-Sourced Games” kommer att publiceras i tidskriften PLoS ONE.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Senaste nytt

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården

It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning

It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi

It i vården

Forskare dömer ut Google Translate

It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler

It i vården

Gävle satsar på spyende dockor

It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista

It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet

It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter