Vad är Health Hack Day?
– Det är en helg där vi lyfter fram vad som kan skapas om man korsbefruktar områdena hälsa och teknik. Vi kommer delvis att få exempel på vad som skapats genom denna blandning men en stor del av Health Hack Day går ut på att skapa nya tekniska lösningar. Detta sker genom en 24 timmar lång programmeringstävling där utvecklare, designers och forskare får 24 timmar på sig att ta fram en prototyp för denna typ av tjänster.

Vad kommer att hända? 
– På fredagen blir det föreläsningar från bland annat Runkeepers chefs-evangelist Bill Day, innovatören Sofia Svantesson från Ocean Observations och Hoa Ly, doktorand vid Linköpingsuniveristet och VD för Hoa's Tool Shop. En sorts crash course i innovation inom hälsa.
– På lördagen börjar det så kallade hackathonet, det vill säga den 24 timmar långa programmeringstävlingen. Bland de tävlande hittar vi forskare från KI och KTH, skaparna av svtplay-appen, de som skapade designen för ipad-utgåvan av Zlatan-boken och skaparna av Shapeup club för att nämna några.

Varför gör ni det här? 
– Vi har själva arbetat inom skärpunkten hälsa och teknik i ett år nu med vår tjänst Viary. Detta är ett sätt att visa på alla coola grejer man kan göra inom detta område, inspirera andra och göra området mer intressant för de bästa entreprenörerna, designers och utvecklare. Vi har sett att många av dessa stjärnor väljer att arbeta med områden så som musik vilket gör att massor av innovation uteblir inom hälsoområdet. Vi vill visa att deras kreativitet och kunskaper behövs inom detta fält och att de kan åstadkomma riktigt coola grejer som dessutom kan hjälpa väldigt många.

Vilka är välkomna att medverka?
– Eventet är så gott som fullbokat men om du brinner för hälsa och teknik är det alltid värt att höra av sig till mig så kanske vi kan ordna en plats till dig.

healthhackday.com kan du se presentationerna och demonstrationerna av prototyperna live.