Appen gäller för sjukhus i den danska regionen Syddanmark. Sedan i januari 2012 har patienter kunnat ladda ned appen till sin mobiltelefon. Sedan har de själva kunnat gå in och se på vilken akut som det är kortast väntetid.

Inifrån appen går det också att ringa direkt till exempelvis psykiatriska akutmottagningar i området, till apotek och att få köranvisningar.

Hittills har ungefär 75 000 personer laddat ned gratisprogrammet. En jämförelse mellan väntetiden på akuterna 2011 och 2012 visar att väntetiden halverats, från ungefär en timme till en halvtimme sedan appen lanserades.

Inom Region Syddanmark dras slutsatsen att appen har bidragit till att patienter sökt sig till mindre belamrade mottagningar, skriver danska Dagens Medicin.

I ärlighetens namn ska det dock tilläggas att Syddanmark ungefär samtidigt som appen infördes också har satsat särskilda resurser på att korta väntetiderna.

Framgångarna med appen har gjort att de danska regionerna nu har bestämt sig för att utveckla en rikstäckande variant. Förhoppningen är att den ska vara klar i lagom tid till sommarsemestern 2013.