It i vården

De avråder från Pascal


Läkemedelskommittén är inte ensam om att komma fram till slutsatsen att det är förenat med risker att lägga in nya patienter i Pascal. Även Capio-kliniker väljer låter bli att nyregistrera patienter. Det berättar tidningen Sjukhusläkaren.

I Jönköpings län har både läkare och medicinskt ansvariga sjuksköterskor påtalat så många problem och risker med Pascal att läkemedelskommittén i landstinget inte anser att säkerheten för patienterna kan garanteras.

Landstinget i Jönköpings län använder journalsystemet Cosmic. Det är inte integrerat med Pascal. Följden blir att all dokumentation måste skrivas in på två ställen.

– Vi behöver en fullständig integrering mellan Cosmic och Pascal så att uppgifterna hämtas automatiskt – annars blir det alltför lätt fel, säger Sören Hansen, hematolog på Höglandssjukhuset.
En risk- och konsekvensanalys är beställd och i väntan på den lägga inga nya patienter i Apodos.

På Capio Cityklinikens enheter i Malmö har man också beslutat att låta bli nyregistrering. Enligt Ulla Wikström, läkare och verksamhetschef på vårdcentralen, är dilemmat att om man lägger in en ny patient i Pascal så importeras hela årets förskrivning i systemet.

– Ur denna lista ska respektive ansvarig läkare endast dosdispensera de preparat han eller hon ansvarar för, annars kommer man att stå som ordinatör till samtliga läkemedel. Namnen på ansvariga specialister och kliniker faller bort och patienten tappar sina kontroller, säger hon till Sjukhusläkaren.

Vill du få koll på senaste nytt om it i vården direkt i din inbox? Registrera dig här för It i vårdens nyhetsbrev:

Please don't insert text in the box below! Villkor

Senaste nytt

Fler nyheter från It i vården

It i vården

Digitala patientnätverk lyfter vården

It i vården

DI kritisk till förslag på ny datalagstiftning

It i vården

ST-läkare får webbutbildning i farmakologi

It i vården

Forskare dömer ut Google Translate

It i vården

Kritik mot patientkommentarer i nätjournaler

It i vården

Gävle satsar på spyende dockor

It i vården

Svenskt medtekföretag på topp 100-lista

It i vården

Blodgrupp kan hamna på körkortet

It i vården

Digitalt test avslöjar demens


Fler nyheter