Forum för välfärd anordnade nyligen tävlingen ”APPlicera” i Stockholm. Av tolv deltagande lag vann ett lag med bland andra två ortopedingenjörer från Göteborg och deras app ”Team MyFoot, diabetes”.

– Genom att svara på frågor i appen och klicka på illustrationer som matchar ens egna fotproblem får patienten relevant information på bara ett par minuter. Då slipper patienten plöja igenom flera sidor med information på nätet, säger Ulla Hellstrand Tang, ortopedingenjör vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Utöver 50 000 kronor innebär även priset mentorskap för fortsatt utveckling av appen och en resa till Googles huvudkontor i Dublin. Appen kommer at finnas tillgänglig för nedladdning under 2015.

Fakta

Appen fungerar som en självscreening där patienterna får svara på ett antal frågor om sina fötter och med hjälp av illustrationer på vanliga fotfel kan peka ut sina problem. Detta tar cirka fem minuter och med hjälp av informationen skapar appen en riskvärdering åt patienten. Utifrån denna får patienten råd om fotvård och tips på lämpliga fotinlägg, samt information om var närmaste vårdcentral finns. Genom att ange sin mejladress kan patienten få en sammanfattande rapport mejlad till sig. En rapport som även kan tas med till läkaren i de fall en fortsatt fotundersökning rekommenderas.