Den nya sajten Doktorsguiden.se har väckt livlig debatt ända sedan starten. Här får patienterna betygssätta och kommentera enskilda läkare - uppemot 35 000 namn enligt sajtens egna uppgifter. Frågor som patienterna får besvara är om doktorn var kompetent och kan rekommenderas till andra. Dessutom finns ett fält för egna kommentarer.
Reaktionerna har varit blandade. Vissa läkare anser att det är bra att utvärderas och att man måste hänga med i utvecklingen. Andra tycker att sajten är oseriös och varnar för att orättvisa och i värsta fall felaktiga uppgifter sprids. Exempelvis fick den våldtäktsdömde plastikkirurgen Carl Troilius höga betyg innan han plockades bort från sajten. Kritiska läkare har också raljerat över hur en motsvarande sajt där patienterna betygssätts skulle se ut.
Lena Stigbrand är allmänläkare på Citymottagningen i Umeå. Det var kollegorna som härom dagen gjorde henne uppmärksam på att hon toppade listan "Bäst just nu". Själv är hon glad - men tveksam.
– Det är inte säkert att det är de duktigaste läkarna som hamnar där. Alla tycker olika och man kan inte bli gillad av alla, säger Lena Stigbrand.
Hon tror att det främst är trogna patienter från hennes 35 år på Ålidhems vårdcentral som har röstat fram henne. Och tacksamma patienter på hennes nuvarande arbetsplats som inte är vana vid att snabbt få hjälp samma dag.
Maria Linder, läkare på reumatologen på Sunderby sjukhus mellan Luleå och Boden, har legat trea på listan, men det vill hon inte kännas vid.
– Nej nej, jag ligger inte alls i topp. Det där ändras hela tiden, säger hon.
Mycket riktigt. Beroende på hur man söker, via topplistan eller namnet, får man olika resultat. Och det är ett bevis på att sajten inte är tillförlitlig, tycker Maria Linder.
– Uppgifterna är mycket begränsade och det är bara vissa patienter som betygsätter. Placeringen kan ändras i morgon, säger hon.
Sajten väcker frågor om det är tillåtet att lista läkare så här. Det är det. Genom att skaffa sig ett så kallat frivilligt utgivningsbevis från Radio- och tv-verket kommer sajten nämligen runt personuppgiftslagen, PUL. Pressombudsmannen, PO, kan inte heller ingripa eftersom sajten inte har någon tryckt förlaga.
Enda sättet om man känner sig kränkt är att driva ett förtalsmål i tingsrätten, vilket kan bli dyrt om man förlorar. Handlar det om regelrätta hot kan man dock polisanmäla.