Karlstad kommun är först ut i landet med en virtuell arbetsplatslösning för vården i bruk. Istället för att varje avdelning har egen dator, används en box med mus, skärm och tangentbord. Via boxen kommer personalen åt sin dator som körs från en server, oavsett var de befinner sej. Målet med arbetssättet och den tekniska lösningen är att förenkla journalhanteringen och därigenom få mer tid för patienterna.

Enligt ett pressmeddelande är ett efterlängtat förbättringsområde bland vårdpersonalen, att slippa lösenord. Som sjuksköterska kunde man tidigare ha upp till 14 olika lösenord för att komma åt alla system. Inloggningen till systemen sker nu istället genom e-legitimation och PIN-kod och identifieringen sker genom smarta kort.

Bakom priset står Sveriges Kommuner och Landsting. Socialdepartementet, Socialstyrelsen, Kvalitetsmässan, Apoteket, INTEL, Vinnova, Kommunal, SKTF, Sveriges Läkarförbund, Vårdförbundet och Swedish Medtech. Priset delas ut den 17 november på Kvalitetsmässan i Göteborg, av Socialminister Göran Hägglund.