Det finns mycket data om vården på alla längder och bredder, men det är inte lätt att få tag i den. Men om det fria vårdvalet ska bli verklighet måste patienterna få tillgång till den information som finns om vårdgivarna. Det framhåller Pontus Österberg, projektledare för sajten omvard.se.

– Det blir aldrig en schyst konkurrens om inte patienterna får veta vad de har att välja emellan, säger han.

Idén till sajten fick han för två år sedan när en kompis till honom försökte hitta vård åt sin mamma och inte lyckades.

– Jag jobbade på Södersjukhuset i Stockholm och han frågade om det verkligen inte fanns någon statistik att titta på och hur man skulle få tag på den.

Så Pontus Österberg och några andra började arbeta med att plocka den information som fanns i öppna källor under kvällar och helger och i slutet av året fanns en första sajt klar.

– Men den var ju rätt långt ifrån dagens version, konstaterar han.
– Sedan i januari i år har vi fått med oss Svenskt Näringsliv som finansiär och det innebär att vi nu är fyra som arbetar heltid med projektet.

Kontakten med Svenskt Näringsliv togs eftersom organisationen redan driver liknande sajter på andra områden, exempelvis gymnasiekvalitet.se.

– Där finns ju ett intresse för att konkurrensen på vårdmarknaden ska fungera – men också insikten om att patienterna måste veta hur de ska välja och vad de ska välja.

Men målet med sajten är inte att skapa monopol på marknaden för information om vårdgivare.

– Vi skulle gärna se att en sida som vår drivs i statens namn i framtiden. Vår målsättning är att fungera som katalysator och skapa en tjänst som är så bra att alla landsting ser att det här är information som patienterna behöver så att de gör sin information tillgänglig, säger Pontus Österberg.

Han framhåller också att det inte finns någon tanke om att konkurrera ut andra tjänster.

Fakta

  • Omvard.se är en sajt som presenterar information om vårdgivare på ett sätt som ska vara lättillgängligt för patienterna. Det ska göra det möjligt att göra ett aktivt val från patientens sida.
  • Målet är att fungera som katalysator för att all relevant information som finns kring olika vårdgivare ska göras tillgänglig för patienterna.
  • Projektledare är Pontus Österberg, samarbetspartner är Svenskt Näringsliv och Medicinska Rådet, Sancore AB är ansvarig huvudman för projektet. Bakom sajten står också ett medicinskt råd, där läkarna Johan Calltorp, Nina Rehnqvist och Magna Andreen Sachs ingår.