Till riksstämman hade tre it-experter bjudits in för att berätta om hur datortekniken borde effektiviseras i vården.

Enligt moderatorn Hampus Brynolf hade de ”absolut ingen erfarenhet av vårdfrågor” men stora kunskaper om hur till exempel digitala journalsystem borde fungera och inte fungera.

– Det måste göras enklare för dem som använder systemet och det måste kontinuerlig uppdateras för att komma till rätta med de brister som upptäcks. Det ska inte behöva ta flera år att göra om det som är dåligt, sade Anton Johansson, affärsutvecklare för bloggsidan Twingly.

Han menade att upphandling och därefter byggandet av ett journalsystem i kanske tre år tar alldeles får lång tid och systemet blir daterat redan innan det är färdigt.

– Upphandlingar är en påhittad grej som bara myndighets-Sverige tycker är bra, sade Anton Johansson.

It-konsulten Peter Krantz, som beskrev sig själv som ”e-visionär”, menade att de olika landstingen och kommunerna borde lära sig integrera sina olika IT-system i stället för att nödvändigtvis köra med samma allihop.

Den tredje experten var Anna Omstedt Lindgren, VD på läkarnätverket MedUniverse, som är ett kontaktskaparnätverk för läkare i hela världen.

– En svensk läkare kan komma i kontakt med en japansk läkare, och så kanske de kommer på något fantastiskt tillsammans och kanske vinner Nobelpriset, sade hon.

Anna Omstedt Lindgren hoppas att de digitala mötena ska leda vidare till att läkare som träffas på nätet bestämmer sig för att senare också ses i verkligheten för att diskutera sina idéer.