Passar de här läkemedlen ihop? Den frågan ska det bli lättare att få svar på efter nyår. Då lanseras den nya appen Medihand. Genom att skriva in sina läkemedel i appen får patienten snabbt svar på om de går att kombinera. Appen svarar med grönt ljus om det inte är några problem att kombinera läkemedlen. Gult ljus betyder att det är oklart och att patienten bör söka mer information och rött ljus innebär att läkemedlen absolut inte ska kombineras.

Detta är en av många funktioner i appen som är uppfunnen av egenföretagaren och barnmorskan Eva-Lott Eitrem. Det vanligaste användningsområdet för appen kommer kanske vara att ställa in påminnelser om när man ska ta sin medicin. Det går också att ställa in att en anhörig ska kontaktas om patienten inte klickar okej när påminnelsen om att ta medicinen kommer.

Eva-Lott Eitrem hoppas att vården ska uppmuntra patienterna att använda den nya appen. Och kanske rentav hjälpa dem på traven.

– Drömmen vore att när min drygt 80-åriga mamma går hem från vårdcentralen så ska de ha lagt in alla hennes läkemedel i hennes Iphone, säger Eva-Lott Eitrem.

I appen ska patienten kunna ha en lista på alla sina läkemedel, dosering och när receptet går ut. En annan funktion ska hjälpa föräldrar att dosera receptfria läkemedel till sina barn.

Enligt Eva-Lott Eitrem finns liknande appar i andra länder men ännu inte i Sverige. Hon har tidigare utvecklat ett internetbaserat beslutsstöd för läkemedelsanvändning i vården. Innehållet och funktionerna i den nya appen bygger till stora delar på detta system men har anpassats för patienter.

– När jag har varit ute i vården är det hur många som helst som har efterfrågat en sådan här app för patienter, säger Eva-Lott Eitrem.

Medihand kommer att vara gratis och finansieras av reklam. Den släpps till Iphone den första januari och till Android någon månad senare.