Torsten Håkansta är ekonom och har jobbat som företagsledare i privata företag sedan 1987. Han har arbetat inom flera branscher, inom Wallenbergsfären, med kort- och systemlösningar, hälso- och omsorgsbranschen och med säkerhetsbranschen.

Bäst har han trivts med hälsobranschen, där han bland annat har varit vd för Proliva, en koncern med bland andra Cityakuten, Medicinsk Röntgen, Medilab och Stockholm Heart Center under sitt paraply, liksom Frösunda LSS och Pysslingen förskolor och skolor.

Han har precis lämnat posten som vd för koncernen Aktriva, inför tillkännagivandet av det nya uppdraget. Aktriva erbjuder tjänster inom rekrytering, bemanning, organisations- och ledarskapsutveckling, omställning och rehabilitering. Vid årsskiftet tillträder han som generaldirektör för E-hälsomyndigheten.

– Det blir verkligen en helt ny typ av roll. Men det är ändå vård- och hälsobranschen där jag har trivts bäst och känner att man gör mest nytta. Och jag har fått klart för mig att man vill bygga en enhet som är modern, proaktiv, affärsmässig och obyråkratisk. Det tilltalar mig, säger Torsten Håkansta.

Vad vill du göra med E-hälsomyndigheten?

– Jag vill ju naturligtvis serva apoteksnäringen med statistik och register. Sen ska vi satsa på e-hälsa och bygga personliga hälsoappar som kommer att underlätta för oss medborgare. Och utan att kalla det för någon programförklaring så tror jag att det behövs en bättre samordning mellan olika IT-system inom hälso- och sjukvården.

Vilka erfarenheter kommer du att ha mest nytta av som generaldirektör?

– Av ledarskap och affärsmannaskap. Jag brinner för tre saker i det sammanhanget: att skapa kundnytta och därmed kundtillfredsställelse, att få motiverade och engagerade medarbetare och att tillgodose behovet av att ständigt utvecklas. Företag och organisationer som inte ständigt jobbat med utveckling åker bara åt ett håll och det är utför.

– Trots att jag är gammal utförsåkare så tycker jag att det ska undvikas, säger Torsten Håkansta, som är född i skidorten Åre.

Strax utanför Östersund ligger gården Håkansta varifrån familjen har fått sitt namn.

Fakta

Född: 1954.

Bor: På Kungsholmen.

Familj: Sambo och två söner.

Intressen: Fjäll och hav.

Om jag var en superhjälte och fick välja en superkraft: … ”skulle jag kunna förebygga all cancer”.