Kirurgen och idrottsläkaren Jan-Olov Svärd fick idén efter att ha hanterat ett hjärtstillestånd hos en ung tävlingscyklist i skogen. När han som ”backdoktor” på toppen av ett fjäll fick behandla ännu ett fall av hjärtstopp bestämde han sig för att göra allvar av sin idé.

– Det här är kamraträddning, jag har aktat mig för att blanda in larmcentralerna, säger Jan-Olov Svärd på telefon, på väg till Afghanistan för en periods tjänstgöring i försvarets traumateam.

Med appen kopplar man upp sig mot dem som man är ute och till exempel rider, åker mountainbike eller off-ski tillsammans med. Sker det en olycka och man hamnar i liggande läge i mer än 30 sekunder ska mobilen larma och kamraterna få en exakt position för olyckan via Google maps.

– Det är viktigt att den som brutit något eller är medvetslös får snabb hjälp. Saknas nätverk eller 3G skickas ett sms med kartkoordinater, säger Jan-Olof Svärd.

Arrangörer av stora cykel- eller skidlopp kan till exempel också få användning av appen, tänker han sig, eller föräldrar till ungdomar som rider ensamma i skogen eller åker off-pist. Men appen är avsedd för fler användningsområden.

– Tester vi gjort visar att appen, om man ställer in den på ett visst sätt, även kan användas som överfallslarm.

Larmet fungerar både manuellt och automatiskt.

Ju modernare smartphone desto bättre precision har appen, enligt Jan-Olov Svärd. Har mobilen inbyggd accelerometer känner den även av exempelvis kraftiga inbromsningar.

Med utvecklingen av appen, som heter X-safe, har han haft hjälp av två studenter vid Kungliga tekniska högskolan, det ekonomiska stödet kommer från ett konsultteknikföretag. Preliminärt släpps appen i mitten av februari, till att börja med bara för android, enligt Jan-Olof Svärd.

Han räknar med att den kommer att kosta 20-30 kronor att köpa.

– Jag är en hobbyuppfinnare och tycker att det roligaste är att den kommer ut och används.