Region Skåne är näst först i landet med att ge sina invånare möjligheten att se sina journaler på nätet. För att komma åt sin journal krävs en e-legitimation.

Först var med journaler på nätet var Uppsala läns landsting som varit igång i nästan ett och ett halvt år.

Men Skåne har valt delvis en annan modell än Uppsala säger Matz Widerström, chefläkare på Region Skåne till Sydsvenskan.

– Vi skiljer oss på många sätt från Uppsala. Vi lägger till exempel inte ut provsvar i de elektroniska journalerna. I Uppsala handlade en del av kritiken också om barn och deras journaler. Det blev problem med barnens journaler bland annat i samband med vårdnadstvister. Därför är alla barns journaler i Skåne låsta på nätet tills barnet fyller 18 år, för att vi ska slippa hamna i dessa etiska frågeställningar. Man kan säga att vi lyssnat på kritiken.

Journalanteckningar från förlossningsvård och psykiatri finns heller inte med i ett första skede.

De som väljer att gå in och kika på sina journaler redan på måndag kommer förmodligen inte att hitta särskilt mycket. Orsaken är att Region Skåne beslutat att inte lägga ut journalanteckningar retroaktivt – journalerna på nätet startar alltså från den dag som patienterna får tillgång till dem alltså den 17 mars.

– Vi tycker att alla ska känna till spelreglerna innan vi börjar. Går man in i sin journal via nätet på måndag finns därför sannolikt inte mycket skrivet. Men det fylls på snabbt. Inom Region Skåne görs det 16 000 olika journalanteckningar varje dag, säger Matz Widerström.